http://free.netbase.org
Offener Brief

Support t0

Dokumentation
Presse- mitteilungen
News Clips
über Public Netbase t0

Politisches Statement

 
free.netbase.org

v4.5 | 12 06 02
Nyílt levél az osztrák közvéleményhezNyílt levél az osztrák közvéleményhez
2000. szeptember

 

::A jobboldali kormány a Public Netbase ellen

Alulírott magánszemélyek, kezdeményezések és szervezetek követelik, hogy ne kényszerítsék a Public Netbase-t, a Bécsi Új Média Központot sem arra, hogy bezárja kapuit, sem arra, hogy elköltözzön jelenlegi helyérõl, a bécsi Museumsquartier-ból. Felszólítjuk az osztrák kormányt, hogy ismerje el a Public Netbase úttörõ szerepét a médiamûvészet és -kultúra terén azzal, hogy az intézmény további, Museumsquartier-beli mûködését lehetõvé teszi.

A Public Netbase, 1994-es megnyitása óta kiemelkedõ szerepet játszik az elektronikus kultúra gyorsan változó színterének alakításában. Konrad Becker és Marie Ringler odaadó irányításával a Public Netbase nem csak a bécsi médiakultúra kialakulásához járult hozzá, de az európai és globális médiakultúra területén is aktív szerepet vállal. A Public Netbase a közösségi szolgáltatások széles skáláját nyújtja, nyilvános Internet-hozzáférést és képzést biztosít, emellett igényes mûvészeti programot kínál. A Public Netbase kiállításokat, konferenciákat szervez, az elmélet és a gyakorlat terén is hozzájárul a médiakultúra terjesztéséhez. E kezdeményezések folytatása a Museumsquartier-ban folyó kulturális munka keretében megsokszorozná a kulturális erõforrásokat és a szaktudást, amelyre Ausztriának szüksége van ahhoz, hogy gazdag kulturális örökségéhez méltó rangot vívjon ki az új évszázadban.

Sajnálatos módon, a kormányváltás óta a Public Netbase tarthatatlan vádak, rejtett machinációk és jogosulatlan támadások célpontjává vált. A szövetségi támogatás teljes megvonása, a kormány erõfeszítése a regionális támogatások beszüntetésére, és az eredménytelenül végzõdött átfogó vizsgálatok az állítólagos pénzügyi visszaélések felderítésére, nyilvánvalóan arra irányulnak, hogy az osztrák civil társadalmon belül elnémítsák a kritikus hangokat. Az így kialakult helyzetet nemcsak megdöbbentõnek, hanem rendkívül nyugtalanítónak tartjuk, különösen annak fényében, mit nyújtott a Public Netbase a helyi közösség, egyszersmind a médiamûvészet számára.

Felszólítjuk az osztrák kormányt, hogy azonnal vizsgálja felül és tisztázza a Public Netbase mûködésére irányuló politikáját, és ismerje el a Public Netbase által elért eredményeket. A Public Netbase rászolgál a támogatásra, hiszen tevékenységével értékes kulturális környezetet hozott létre, és kezdettõl fogva támogatja a kísérletezõ és új mûvészeti formákat. Ugyanígy rendszeres támogatásban kell részesíteni mindazokat a magánszemélyeket és intézményeket, akik és amelyek részt vesznek az utóbbi évtizedekben hihetetlenül sokszínû ausztriai független és kísérleti média-projektek létrejöttében. E projektek megmutatták, hogy a médiamûvészet és a hálózati kultúra figyelemre méltó múltra tekinthet vissza. Megmutatkozik bennük a szándék, hogy reflektáljanak a globális kultúra kialakulásában alapvetõ jelentõségû kritikai diskurzusra és kreativitásra. Az elektronikus mûvészetet gyakran címkézik hamisan marginális, töredékes jelenségnek, vagy a kortárs mûvészeti életben a kreativitásról zajló kulturális viták körén kívül esõnek. Mi sem állhatna messzebb az igazságtól, és pontosan ez indokolja, hogy egy olyan szervezet, mint a Public Netbase elkötelezte magát a médiakultúra támogatása mellett. A kultúra területéért felelõs osztrák kormány kötelessége visszaállítani a Public Netbase finanszírozását, és biztosítani, hogy továbbra is a Museumsquartier-ban maradhasson. Bármilyen más megoldás veszteséget jelentene a nyilvánosság és Európa kulturális öröksége számára.

 

Unterschriften...

~Offener Brief

~Deutsch
~Englisch
~Holländisch

~Spanisch

~Französisch
~Ungarisch

Unterschriften
Offenen Brief unterschreiben

 

 


PUBLIC NETBASE t0 Media~Space! | contact: free@netbase.org | mail to webmaster
recent projects ~world-information.org ~government-austria.at

institute for new culture technologies | museumsquartier | museumsplatz 1 | a-1070 vienna | austria
phone ++ 43-1-522 18 34 | fax ++ 43-1-522 50 58